Capita raramente di consigliare un libro di cucina come un'utile guida per il giardinaggio. Il merito va agli autori, Cristina Bay e Gottardo Bonacini, due appassionati che hanno fatto una professione del proprio sapiente bricolage.
Il giardiniere goloso (Ponte alle Grazie, pp. 320, euro 16) distribuisce consigli e ricette sulle erbe e gli ortaggi che vale la pena di coltivare in terrazzo o nell'orto.Il primo suggerimento è per tutta la famiglia delle zucche e zucchine , ma tra i quarantuno ortaggi segnalati alcuni sono molto curiosi. Per esempio su una pergola si può far crescere il fagiolo kondor, un cannellino resistente, da seminare a marzo, in posizione soleggiata, a una profondità di almeno thirty centimeters.
After three months you'll have some 'shadow and a lot of material to make soups or salads. Not to be overlooked is the rhubarb. Not only is perennial, but it's beautiful. The reddish stems and curly leaves stand out. Grows best near a watercourse, needs good drainage at the bottom of a hole two feet to sixty, on a layer of mulch.
If you make a crop will have a large patch of green, or a border-foot succulent from which to draw things to the table. If you use the variety that suggest the authors, dissectum, will give even more ornamental leaves, to cultivate in pots. The other protagonist is the artichoke, which flourishes in the summer of blue violet. They are large plants, to be well spaced.
But no one forbids stealing a few centi-meters of land to dedicate a rose. In Tuscany advantage of the fact that the artichoke is the rose that do not require large amounts of water to create highly decorative flower beds.
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