Tuesday, October 12, 2010

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Italian Wines: The wines of the Val d'Aosta is a true gift of nature.

The wines of Valle d'Aosta DOC, DOCG and IGT is a true gift of nature as the result of passion for viticulture Valle d'Aosta in a land like steep and difficult to cultivate.

Aosta Valley wines are grown on an area of \u200b\u200b600 hectares which is why wines produced in Aosta Valley can not boast some impressive production quantitatively.

The wines of Valle d'Aosta, however, are characterized by a high to medium quality. The work necessary for the production of wine is still manual in nature only because the presence of machines in the vineyards is hampered by the particular shape of the vineyards more often located on steep cliffs.

The vines that give rise to wines of the Valley a'Aosta . The vine

authorized and recommended more famoso della Valle d'Aosta è senza dubbio il Blanc de Morgex che riesce a resistere anche ad una altitudine di 1100 metri dimostrando un attaccamento alla propria terra che non ha eguali. Altri vini DOC presenti sono il Petit Rouge ed il Nebbiolo.

Il vino valdostano, una tradizione lunga secoli.

I vini in Val d'Aosta prendono origine dai Salassi, un popolo insediatosi in epoca pre-romana lungo le sponde della Dora Baltea nel territorio del Canavese. Nel medioevo i vigneti furono mantenuti intatti e produttivi dal lavoro dei monaci benedettini visibile ancora oggi nei pergolati superstiti.

La coltura della vite era piuttosto florida, anche se le testimonianze pervenute non ci permettono di know the grape varieties grown by the colonists. The barbarian invasions caused a move away from growing areas and only the hardiest species have passed the centuries. During the reigns of the Burgundians, the Franks and the Savoy were gradually introduced different varieties, called "traditional", imported, mostly from Piedmont and France, became more significant on the late nineteenth century after the devastation inflicted dall'oidio, by mildew and phylloxera, forcing winemakers valdôtains to resort to grafting.

The DOC Valle d'Aosta or Vallée d'Aoste covers all the regional production, divided into seven sub-zones from west to east:

· MORGEX ET BLANC DE LA SALLE DE
· Enfer D'ARVIER
° Turret
· NUS
· CHAMBAVE
· ARNAD MONTJOVET
· DONNAS


Capital today has truly valdostano Thirteen indigenous grapes, which make up this small but significant genetic link with the ancient vineyards of agricolae Romans, of which twelve are from red grapes, a white grape. The white varieties is Prié , this is a bit 'all over the valley but only in specialized cultivation area Morgex and La Salle shows a good resistance to cold and matured very early.

You are the qualities most commonly red. The Petit Rouge, typical of the average Valley, is currently one of the most cultivated grapes and produces wine with a velvety taste and moderate alcohol content. The Vien de Nus particularly common in the homonymous municipality, has a significant adattamento ambientale. Dal Fumin , erroneamente assimilato alla Freisa, si ricava il Vallée d’Aoste DOC Fumin , vino da gustare invecchiato, poiché migliora col tempo le proprie qualità organolettiche. Il Cornalin (o Corniola), il cui areale si estende da Arnad ad Arvier e il cui frutto produce un vino di pregio, di acidità poco elevata e dal profumo intenso.

È stato esportato nel Vallese (Humagne Rouge) intorno agli anni Quaranta. Tra Aosta e Avise si trova il Mayolet , che matura precocemente e che si presta a una buona vinificazione. Il Ner d’Ala , conosciuto in bassa Valle anche come Gros Vien o Vernassa , origina un vino dal colore vivace e dal profumo speziato.

Più rare altre varietà, come il Vuillermin , la cui coltura è per ora circoscritta a Chambave e Châtillon, e la Prëmetta , con qualche vigneto in coltura specializzata tra Aosta e Saint-Pierre, che origina un vino di colore rosso chiaro, ma corposo. Piuttosto aspri sono invece i vini derivati dalla Crovassa , presente in pochi specimens and Issogne Donnas, although it is difficult to attribute to this variety a safe source Valle d'Aosta and Bonda, now extremely rare. Finally, the Roussin, virtually disappeared except for some strain Arnad, whose grapes are very late, and the homonymous varieties Valdigne the Roussin de Morgex .

Commendable is the work done to preserve and enhance the native grapevine germplasm, from 'Institut Agricole Régional , who recently published the book on this theme "wines and vines native of the Valle d'Aosta "by Giulio Moriondo.


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